- Budowa - moja pierwsza wędzarnia to beczka osadzona na lekkim wzniesieniu, przykryty tunel w ziemi o długości około 2 metrów. Teraz mam zrobioną wędzarke wolno stoją w ogrodzie wykonaną z blachy czarnej (i funkcjonuje rewelacyjnie).
- Do wędzenia osobiście używam drzewa olchowego, ale warto zwrócić uwagę na drzewa owocowe takie jak: jabłoń, czereśnia, grusza i śliwka. Stosuje się także buk i dąb. Generalnie dopuszczone są wszystkie rodzaje drzewa liściaste. Dla posmaku i zapachu korzystamy (w końcowej fazie wędzenia) gałązki mokrego jałowca.
- W zależności od surowca do wędzenia stosuję dwa rodzaje wędzenia ciepłe i zimne.
naturalne sposoby na wyrób wędlin, unikatowe receptury,ekologiczne wędliny,staropolskie przepisy wędliniarskie,
Wędzimy na całego
Na tej stronie postaram się opisać podstawę budowy wędzarni, rodzaju drzewa używanego w wędzarnictwie, oraz technikom wędzenia.......
Subskrybuj:
Posty (Atom)