Składniki:
Wieprzowina chuda 3kg, Wołowina z młodych sztuk 1kg, Słonina 1kg, Saletra spożywcza 2 łyżeczki, pieprz 2-3 łyżeczki, ziele angielskie 20 ziaren (rozdrobnić), kiełbaśnice ok 7mb.Mięso pokroić w drobną (3-5mm) kostkę, słoninę drobno posiekać. Wymieszać dokładnie sól z saletrą (peklosól) i pozostałymi przyprawami, następnie dodać do mięsa dokładnie wyrabiając jak ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać posiekaną słoninę i wyrobić aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Napełnić bardzo ściśle osłonki i obsuszać kiełbasę w przewiewie przez 4-5 tygodni w chłodzie. W chłodnym pomieszczeniu kiełbasę można przechowywać kilka tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz