środa, 2 marca 2011

Salami Wiejskie

Surowce:
Wieprzowina chuda 3kg, wołowina (zrazówka) 1kg, słonina 1kg, sól warzonka 4-5 łyżek, saletra 2 łyżeczki, pieprz grubo zmielony 1,5 łyżeczki, osłonka z jelita wołowego środkowego 5-6 mb.

Mięso i słoninę pokrajać i bardzo drobno posiekać. Sól zmieszać z saletrą i pozostałymi przyprawami, następnie dodać do posiekanego mięsa  i bardzo dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać posiekaną słoninę i wyrabiać aż do uzyskania jednolitej, kleistej masy. Wyrobioną masę pozostawić na około 12 godzin, w chłodnym miejscu. Następnie bardzo ściśle napełnić masą osłonki, wytarte przed tym do sucha z obu stron czystą ściereczką. Uformować odcinki o długości 40_50 cm, zawiązując końce szpagatem. Kiełbasy wywałkować na stolnicy i zawiesić na kolejne 12 godzin w chłodzie. Następnego dnia jeszcze raz wywałkować, zawiesić na 48 godzin w chłodzie i przewiewie, następnie wędzić dymem zimnym przez 4-5 dni. Otrzymamy super trwały wyrób. A jaki smaczny :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz