piątek, 4 marca 2011

Kiszka Pasztetowa ciemna

Składniki:
Podgardle wieprzowe (b.tłuste) 4kg. kasza manna 1,5kg, wątroba wieprzowa ok 0,8 - 1 kg, sól pieprz do smaku oraz gałka muszkatołowa, oczywiście cebula 1 kg, 10 jaj świeżych, jelita kiełbaśnice 10-12mb.

Ugotować podgardle, wątrobę sparzyć do białości i opłukać w zimnej wodzie następnie skręcić w maszynce (drobne sito) wraz z podgardlem. Cebule lekko podsmażyć i także skręcić. Do takiego farszu dolać rosołu (z tego co się gotuje podgardle), dosypać kaszę mannę. 1kg manny do 4kg skręconego + 1litr rosołu. Resztą manny zagęszczamy całość na końcu wyrabiania (wg. uznania na gęstość, uważając jednak iż manna po zaparzeniu w całości zgęstnieje ). Do całego urobku wbijamy 10 świeżych jaj, dodajemy sól pieprz i gałkę dla smaku i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji pozwalającej nam napełnić swobodnie jelita. i odkręcamy na kiju odcinki 30 cm. Kiszkę należy parzyć około 50 min (ważne aby jej nie zagotować ) po sparzeniu schłodzić w zimnej wodzie.

przepis specjalnie dla EAnna z wedlinydomowe.pl Ciekw jestem czy to też uznacie za przedruk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz